Varm träning

Värmen har äntligen återvänt till Stockholmsområdet och vad passar bättre då än att träna hund? Perfekt tillfälle att kolla hur den lilla aussien klarar sig i värmen under träning. Shelby har alltid varit otroligt värmekänslig och hon viker in kepsen ganska fort i värmen. Men Bella är inte av samma sort. Hon klarar värmen alldeles utmärkt och det vill jag verkligen se till att det fortsätter vara så! Det är så otroligt viktigt att ha en hund som klarar av att arbeta och fokusera trots hetta, framförallt om man vill tävla.

Vi gjorde ett besök på Tyresö BK, där Shelby fick ligga i skuggan och agera publik medan Bella fick jobba =) Först trodde jag verkligen att det bara skulle bli pannkaka av träningen då hon var alldeles för på och uppe i varv. Men med lite passivitet så lugnade hon sig och befann sig ganska snart i en bra sinnesstämning. Fokus under träningen var främst fritt följ, hopp över hinder och läggande under baklängesmarsch.

Fritt följ
Vi började med fria följet som verkligen så bra ut idag. Visst, det är fortfarande enormt mycket att jobba på, men jag tycker att vi gjorde framsteg under dagens träning. Raksträckorna har ju sett hyfsat bra ut ganska länge och hon håller faktiskt bra fokus trots längre raksträckor. Däremot har det varit en aning ryckigt från och till. Men idag tycker jag att hon höll bra position och det var inte alls speciellt ryckigt. Men... det kan alltid bli bättre. Även vändningar på stället såg bättre ut än på länge och hon hade en bra attityd utan att bli för hetsig. Dock får jag verkligen se upp med pip och gnäll eftersom det har kommit en del sånt hos henne på slutet. Förmodligen har jag "råkat" belöna det när något annat har varit bra och då fått pip och gnäll på köpet. Inte roligt och verkligen inte något jag vill ha! Men jag tror att jag undvek alla sådana fällor idag och hon hade en bra attityd genom hela fria följet. Även vändningar under marsch gick förhållandevis bra idag och vi gjorde ganska stora framsteg på det området. Precis som med vändningar på stället så är det höger om som är svårast.... Men helt klart är att vi kom en bra bit på vägen idag. Jag gladdes verkligen över hennes uthållighet idag och hur hon ständigt höll en positiv attityd. Det största problemet med det är väl att jag måste komma ihåg att hålla passen korta och intensiva, vilket blir svårare när hon är så otroligt duktig!

Hopp över hinder
Idag blandade jag lite "hej vilt" med hopp-övningarna. Det blev en del sändande framåt över hindret, hopp mot mig och en del vinkelsvårigheter. Bella gillar verkligen hindret och det är ju ändå ganska lätt att lära tycker jag. Från mig hoppar hon på kort och långt avstånd och i vinkel från både höger och vänster. Mot mig hoppar hon också på både långt och kort avstånd och oftast i vinkel. Någongång utmanade jag henne och gjorde vinkeln ganska snäv för att jag ville att hon skulle göra fel. Första gångerna hoppade hon ändå över hindret, men till slut gjorde hon fel och sprang direkt till mig utan att hoppa över hindret. Efter att ha gjort om några gånger (med samma snäva vinkel) gjorde hon rätt! Hon var verkligen jätteduktig idag!

Läggande under baklängesmarsch
Vi filar fortfarande på detta under baklängesmarsch och jag tycker att resultaten blir bättre och bättre. Idag jobbade vi en del med signalkontrollen och det kändes ganska bra. Ibland blir jag väl lite velig om jag ska eller inte ska belöna trots att jag inte har gett kommando ifall utförandet var riktigt bra, men annars gick det bra. Jag märker att hon väntar mer och mer på mitt kommando och när det väl kommer smäller hon i backen. Jag var bara tvungen att testa hur det fungerade i framlängesmarsch och snacka om att jag blev överlycklig när hon smällde i backen på mitt kommando =) Men, vi ska ändå fortsätta fila på signalkontrollen under baklängesmarschen innan vi går vidare till att gå framlänges. Nu skulle jag bara behöva träna massor på ställande under baklängesmarsch så att jag kan välja mellan olika kommandon för att utmana henne. Efter som hon är en hund som agerar först och tänker sen känns det otroligt viktigt att göra henne uppmärksam så att hon inte bara kan chansa sig fram.

Det var verkligen roligare än på mycket länge att träna Bella idag, och det säger en hel del eftersom hon nästan alltid är rolig att träna. Men idag var det som om massa saker verkligen föll på plats för lilltjejen. Fria följet tror jag faktiskt kan bli riktigt bra om det fortsätter så här. Men som sagt, vi är ljusår från att vara bra. Men ändå, en god bit på vägen!

Idag är ingen vanlig dag...

... för idag är det Bellas födelsedag! Hipp hipp hurra för Bella som idag blir 1 år. Helt sjukt. Samtidigt som det känns som igår när vi hämtade henne känns det även som om hon har funnits i våra liv hur länge som helst. Hon är verkligen ett redigt tillskott av lyckopiller varje dag! Äntligen har jag fått tid att sätta mig ner och lägga in några fina bilder på söta Bella när hon var liten. Tiden går så fort och jag hade nästan glömt hur extremt söt hon var som liten...


Bella 6 veckor.


Klumpen Bella 8 veckor.


Rastning på resan till sitt nya hem.


Liten och söt.


Bella i potatislandet.

Idag har tjejerna följt med mig på jobbet och de har skött sig alldeles exemplariskt! Duktiga och glada! Efter jobbet åkte vi hem och intog lite snabblunch för att sedan bege oss ut till Helena på Lidingö. Där blev vi bjudna på kaffe och skrattade gott åt vovvarna som lekte för fullt. Ja, alla utom Shelby då. Hon ska alltid agera polis i sånna situationer. Så fort Bella, Malte och Zambo började bli varma i kläderna, gick Shelby in och bröt eftersom hon ville ha lugn och ro. Hon ser så rolig ut när hon kommer på nya ställen och ska inspektera. Hon liksom smyger genom lägenheten och undersöker den väldigt noga. Hon är mycket noga med att visa alla respekt, men kanske ännu mer noga med att alla ska visa henne respekt =) Hon är rätt skojig den damen. Efter intaget kaffe packade vi in alla fyra hundar i bilen och körde mot Brottby för att testa på att köpa barf-mat från en gårdsbutik. Kort sagt kan vi väl konstatera att den inte riktigt såg ut som vi hade tänkt oss.... resten av historien får bli ett internskämt tror jag =)

Bella fick återigen sin mat genom burleken. Snacka om att hon var laddad och tempot in i buren var explosionsartat! Hon sitter stadigt och jag ska börja lägga på en hel del svårigheter tror jag. Men jag måste nog också börja tänka på att träna passiviteten, eftersom det kommer att vara det allra svåraste för damen ifråga.

I morgon ska jag och Helena träna på Tyresö BK. Hoppas att träningen kommer att erbjuda många roliga händelser! God natt och sov gott!




Burlek är kul!

Idag har det största projektet för dagen varit burlek med Bella. Igår plockade jag in buren från bilen och påbörjade äntligen burleken. Det är verkligen superkul! Hon har egentligen aldrig tidigare varit i kontakt med någon bur och därför var jag osäker på hur hon skulle ställa sig till buren, men efter lite shapande med endast ett fåtal repetitioner var hon fullt bekväm med buren. Redan nu, efter bara en dags träning, tycker hon verkligen om sin bur. Nu på kvällen har vi jobbat en hel del med värdeladdning med hjälp av råa kycklinghalsar. Snacka om att buren börjar bli poppis =) Hon har, som alltid, väldigt bra stadga och jag tror att jag väldigt snabbt kan utmana henne med ganska stora svårigheter. Men först vill jag verkligen se till att få ett högt värde i buren och jag vill att hon söker upp den med snabbhet och hög förväntan.

Jag har länge tänkt att jag skulle påbörja denna träning, men av någon outgrundlig anledning har jag inte börjat förrän nu... och oj vad jag ångrar mig. Det är verkligen hysteriskt roligt att träna och jag ser så många användningsområden för den. Dock tror jag att den absolut största utmaningen för damen ifråga kommer att bli passivitet i buren, men det tar vi med tiden. Nu vill jag först lägga energin på att få högt tempo in i buren.

Kvällens promenad gick rakt ut i skogen. Rådjuren stod och skällde och det var faktiskt väldigt idylliskt. Bella har varit väldigt duktig vid hundmöten idag och hon sköter det hela bättre och bättre för varje dag, även om unghundshormonerna flödar och ställer till det för henne ibland. Men jag är nöjd! Hon kan samla sig och tänka efter innan hon agerar nu till skillnad mot förr då hon agerade först och egentligen aldrig tänkte efter. Jag har jobbat väldigt mycket med att göra en postiv betingelse vid hundmöten och det har fungerat i ganska stor utsträckning. Däremot har jag länge funderat över hur jag ska agera när hon faktiskt börjar skälla mot den mötande hunden. Hon är ju verkligen inte längre rädd utan skäller bara av dålig gammal vana, vilket jag absolut vill jobba bort. Och för någon vecka sedan kom jag på hur jag ska få henne att inse att hennes skällande faktiskt får konsekvenser för henne. Varje gång hon lyckas hålla sig lugn och bete sig på ett positivt sätt får hon belöning (och självklart ska fokus ligga här) men de gånger som hon börjar skälla får Shelby äta massor av godis istället och Bella blir utan. Snacka om att hon förstod budskapet =) Hon såg hyfsat snopen ut när Shelby fick äta godsaker så fort Bella skällde och efter ett tag var det nästan som om hon testade hypotesen och valde att skälla för att sedan titta på mig och Shelby för att bekräfta eller avfärda sin nyuppfunna hypotes =) Kul att hon börjar bli lite mer eftertänksam.

Imorgon är det morsdag och då ska vi till svärmor på middag. Känns väldigt konstigt att inte spendera morsdag med mamma, men både hon och pappa ska ju snart komma ner och hälsa på, så jag får väl vänta tills dess. Annars tänkte jag försöka mig ut på en cykeltur med Shelby och förhoppningsvis kunna lägga något spår. Dessvärre måste vi även hinna med å tvätta, vilket tyvärr kan förstöra den planen... :( Men vi får se.

Ha det gott allihopa!

Att möta eller att undvika - ett val

Med Shelby har allting alltid flytit på och vi har sällan behövt social-/miljöträna denna dam. Hon har alltid accepterat situationer så som de är och även om hon inte älskar alla situationer så hanterar hon dem alltid på ett bra sätt. Hon är lugn och sansad och vid behov söker hon stöd hos matte. Hon gick egentligen aldrig igenom något som skulle definieras som unghundsperiod, utan gick snarare från valp till vuxen hund på en gång.

Bella däremot är en annan historia. Bella har redan från första början haft rädslor i sig som senare kom att förstärkas av att hon blev påhoppad av en vuxen hund vid bara 10 veckors ålder. Hon har haft rädslor för hundar, människor och barn och alla tar sig i uttryck att hon gör kraftiga utfall. Stökiga miljöer och ljud har dock sällan vållat några problem för henne, utan dessa har hon tagit med ro. Men ganska tidigt ställdes jag inför valet som många hundägare med mig har ställts inför, nämligen valet att antingen undvika det som gör henne rädd eller att möta hennes rädslor och hjälpa henne igenom dem. Bägge valen har sina för- och nackdelar och vad man väljer beror nog mycket på hur mycket man är beredd att jobba med sin hund. För mig var valet självklart, men absolut inte enkelt. Jag valde att möta hennes rädslor och försöka ge henne verktyg att hantera de olika situationerna. Istället för att undvika folksamlingar (som att ha främmande över eller att gå bort till andra), hundmöten, barn osv, valde jag att söka upp dem. Istället för att oroa mig när vi väl hamnade i en jobbig situation, gladde jag mig åt dem eftersom det gav tillfälle att träna på det. Men enkelt... det var det verkligen inte. När man väljer att möta situationerna krävs det mycket av en själv och det krävs planering för hur man själv ska agera.

Idag klarar Bella av de flesta möten med människor och gör det oftast med en väldig gläjde. Vi har folk på besök, vi går bort och folk som vill hälsa på henne ute får gladeligen göra det. Hon klarar även av hundmöten bättre och bättre för var dag som går, även om hon än idag kan skälla ganska kraftigt ibland. Men den största skillnaden nu är att hon inte längre är rädd. Hon leker gärna med helt främmande hundar och klarar, tack vare sitt enormt fina språk, av att hantera alla typer av hundar. Jag tror nog att hon kommer att bli en väldigt bra hund för andra stökiga hundar att möta när hon har blivit vuxen. Skällandet som ibland kan uppstå är nog "bara" någonting som ligger kvar som en dålig vana från forna tider och med lite mer jobb och med tiden är min förhoppning att även detta ska försvinna. Barn är väl området där det fortfarande finns en hel del att jobba med och kanske även det svåraste området att få tillgång till att träna. Hon reagerar ibland väldigt starkt på barn som rör sig hastigt, barn som åker på någonting och barn som riktar sin uppmärksamhet mot henne. Däremot klarar hon av barn om de är försedda med godis =) Detta är aboslut det område där hennes beteende svajar mest. Man vet helt enkelt aldrig riktigt hur det kommer att gå. Det sköna med Bella är dock att jag är säker på att hon aldrig skulle göra barnen något, utan istället väljer hon att gå undan. Så är hon i alla situationer och det är också det som gör henne så lätt att träna. Jag behöver aldrig vara rädd för att hon ska bli aggressiv i någon situation. Sedan gäller det självfallet att alltid se till att hon inte blir instängd i något hörn eller liknande, men det gäller ju de allra flesta hundar.

Under den senaste veckan har min söta lilla valp förvandlats till en unghund som verkligen verkar ha kroppen full av myror och en energi som aldrig verkar ta slut. Hennes hormoner ställer till det för henne och hennes liv kan nog liknas vid en berg-och-dal-bana. Jaktlusten har ökat markant och behovet av att vara självständig har också ökat kraftigt. Detta ställer mig självklart inför ytterligare ett område där jag måste göra valet att antingen undvika eller möta. Ska jag försöka undvika alla rådjur som finns i området eller ska jag försöka möta dem. Återigen är valet självklart! Igår gick vi ut i skogen på rådjursjakt ihopp om att hitta massor med rådjur. Men som vanligt så hittar man dem inte när man söker dem =) Skogen som annars brukar vara full av rådjur var nu helt plötsligt tom... Inte ett enda såg vi! Idag fortsatte vi att leta, men även idag gick vi bet... Men valet står kvar, vi ska hitta rådjur så att vi kan träna anti-jakt. Men tillsvidare har lill-stumpan inte tillåtelse att vara lös "bara så där", utan får bara springa lös under mycket kontrollerade former. Jag har all förhoppning att stävja hennes jakt och jag tror att det kommer att lägga sig när hormonerna börjar behandla henne lite snällare än vad de gör i dagens läge. Jakten är ju trots allt ett nedärvt beteende som ligger naturligt för hunden och därför kan vi inte bli arg på hunden för att den jagar. I dens värld är det ju ett beteende för överlevnad. Men vi kan ju lära den hur vi vill att den ska bete sig vid jakt och vilken typ av jaktbeteende som faktiskt lönar sig i vår värld. Vi kan inte bara förbjuda jakten "rakt upp och ner" utan vi måste ge hunden verktyg att hantera situationen på ett sätt som fungerar för både oss och hunden.

Men, till alla er som har valt att undvika jobbiga situationer vill jag bara ge lite tips. Gör ett nytt val! Det är såååå mycket roligare att leta upp situationerna som upplevs jobbiga och lära hunden att hantera dem på ett bra sätt istället för att undvika dem. För oavsett vilket val man väljer så hamnar man i de jobbiga situationerna någon gång och är det då inte bättre att lära hunden att hantera dem?

Massor av koppelbitar

Tog med träningskläder och ryggsäcken med alla hundleksaker och tillbehör på jobbet idag för att snabbt kunna åka och träna när jag slutade. Åkte till Farsta där jag mötte upp Helena med Zambo och Malte som alla äntligen har blivit Stockholmare igen. Skönt att ha dem på nära avstånd så det blir lite mer intensivt med träningen =) Alltid roligare att vara flera när man tränar.

Tjejerna var på bra humör och laddade till tusen! Bella fick träna en hel del hopp över hinder och vi fick fina resultat. Hon hoppar bra, även om jag inte kände att jag hade jättebra koll på hopptekniken. Måste tänka lite mer på den nästa gång. Men vi tränade både på att hoppa ifrån mig och hoppa mot mig och hon var superduktig på bägge delar. Hon har haft väldigt mycket enerig de senaste dagarna och för att ta vara på det på bästa sätt passade jag på att träna lite mer fartfyllda moment, som hoppet, inkallning och en hel del lekövningar. Hon är verkligen duktig på att leka och det märks att jag har jobbat en hel del med det även om en del har kommit gratis. Hon är duktig på att leka men hon är även duktig på att behärska sig och vänta, vilket jag är helt säker på bygger upp suget för leken ännu mer. Vi tränade en del fritt följ, men som vanligt blev det mest transportsträckor... jag måste verkligen gå in för att träna vändningar under transport för det är det som hon verkligen behöver mest. Vänster om går helt ok och även helt om även om det blir ganska ryckigt. Däremot har vi en hel del att jobba på när det gäller höger om. Men fria följet är verkligen roligt att jobba med! Jag känner verkligen ett engagemang för det momentet och det är så spännande då det ständigt kan utvecklas och bli bättre.

Hon hade enormt bra fokus på mig och skötte sig väldigt snyggt när det passerade lösa hundar under tiden vi tränade hopp över hinder. Hon slängde en snabb blick på hundarna som passerade, hoppade sedan över och sprang för att hämta sin leksaksbelöning. Hon brydde sig inte överhuvudtaget om de två hundarna, vilket glädjer mig otroligt mycket! Hon är verkligen duktig på att fokusera och jobba tillsammans med mig och det känns som om hon värdesätter träningstillfällena väldigt mycket. Vi tränade även lite på tandvisningen och Helena fick kika på gaddarna. Bella var jätteduktig och jag tror nog inte att det kommer att vara något problem. Det var första gången som vi tränade detta med någon utomstående (även om Bella känner Helena ganska väl) och med det resultat som vi fick idag tror jag att vi kommer att kunna bygga vidare på och få det riktigt bra. 

Även Shelby var på G idag och hon hade ett strålande humör. Vi jobbade mycket med kamp, då jag verkligen vill utveckla detta hos henne. Hon är verkligen en hund som går igång bra mycket mer på lek, men ibland kan hon vara alldeles försiktig och osäker. Men hon leker bra och hon jobbar väldigt mycket bättre om hon får leka mellan övningarna.

Men matte blev också några koppel kort under träningen. För flera veckor sedan bet Bella av sitt koppel, men jag har inte köpt nåt nytt än... Idag bet någon av dem även av Shelbys koppel, vilket medförde att vi nu har fyra olika delar koppel =) Som tur var hade Helena två extra koppel i bilen som vi, tacksamt nog, fick låna av henne. Tack Helena!

Dagen var bra och tjejerna gjorde den ännu bättre genom sitt postiva förhållningssätt träningen igen. Som avslutning fick Bella leka tillsammans med Malte vilket helt klart var uppskattat från båda parter. De var sååå söta!

Kalasdag

Idag har vi, med hundar, varit på kalas hos Catta och Mathias. Mathias fyllde år och de bjöd på brunch. Men morgonpigg som jag är hade jag varit vaken länge och varit ute och tränat hundarna. Först ut var Bella vid 07.30. Hon var ett riktigt energiknippe och var helt salig över att ha matte alldeles för sig själv. Vi tränade lite inkallning, fritt följ, läggande under baklängesmarsch och lite annat smått och gott. Hon var lite väl laddad och det tog lite tid att få henne i en bra och lönsam sinnesstämning. Hon var nog lite väl het, men resultaten var ändå hyfsat bra. Vid inkallningarna var hon först alldeles för på men efter ett tag så var hon precis där jag ville ha henne. Fria följet ser bitvis väldigt bra ut och raksträckorna är inga problem. Hon är uthållig och fokuserad, men ibland blir hon lite studsig... Måste verkligen tänka på att belöna neråt mellan tassarna tror jag... Däremot har vi mycket att jobba på vad gäller vändningar under fart. Som jag sa tidigare så fungerar transportrakorna bra, vändningar på stället fungerar bra, men vändningar under transportsträckorna blir lite ryckiga... Måste fortsätta mycket med dessa. Däremot är tempoväxling inga större problem. Läggande under baklängesmarsch gick jättebra och vi har börjat med signalkontrollen. Jag är nöjd med hennes träning! Shelby fick inte så mycket träning utan istället egentid med matte under en stillsam promenad. Hon var väldigt följsam och verkade njuta av att ha matte för sig själv.

Hemma hos Catta och Mathias var det fullt med folk som alla hade kommit för att gratta Mathias och självfallet även för att inta allt det goda som erbjöds. Bella skötte sig jättebra och blev ständigt uppmärksammad och klappad vilket är jättebra. Hon håller verkligen på att förändras och hon sköter det snyggt. Hon la sig gärna på Mathias fötter, gick och tiggde lite fika från flera personer och jag är verkligen jättenöjd med Bella under denna brunch! Det märks att hon håller på att acceptera uppmärksamhet mer och mer och hon verkar till och med tycka om det från och till =) Ingen blir mer lycklig än jag!

Shelby däremot gjorde något som hon ALDRIG någonsin har gjort tidigare, inte ens som valp. Efter att ha kollat in köket och alla godsaker gick hon in i sovrummet och kissade i Catta och Mathias säng!!!! Mitt på sängen, genom både påslakan, täcke, lakan och bäddmadrass... Kändes inte jättekul. Sedan, just innan vi skulle gå, kräktes hon... =) Hon visade sig verkligen från sin bästa sida... NOT! Men, men... det var ingen som tyckte att det var jättehemskt, utan snarare lite komiskt... Men sååå kul tyckte jag nog inte att det var.

På eftermiddagen var vi hos Görans pappa på tidig middag och nu är vi äntligen hemma igen. Hela dagen gick åt till att åka runt och äta, vilket i och för sig inte är helt fel... men helgen är nu förbi och jag har knappt hunnit med... Men, men, snart är det helg igen =)

Lycka är att lyckas!

Även om man självklart lär sig en hel del på att inte lyckas (förmodligen mer då än när man ständigt lyckas) så är ändå de tillfällen man lyckas helt speciella! Jag har tidigare skrivit om hur mycke jag har kämpat för att få Bella att backa upp på något föremål, men när jag använde mig av hennes bädd så gick det bättre. Nu har vi äntligen gått vidare från bädden och använder nu en kartong som är ungefär 40 cm hög och igår hände det! Jag ställde ut kartongen och väntade. Hon verkade fatta direkt vad det handlade om och lyfte ena bakbenet över kartongen. Redan vid nästa repetition klev hon upp med bägge bakbenen på kartongen och snacka om att matte var överlycklig! Vi har kämpat och jag har funderat om och om igen över hur vi ska kunna få till det. Nu är det absolut inga problem att få henne att backa upp på denna. Ser så himla härligt ut! Jag ska nog använda detta till två olika saker. Dels ska jag (som var tänkt från början) lära henne att stå på händer. Men jag ska även använda det för att få henne att lyfta på ett ben, då det ser ut som en hanhund som kissar =) Riktigt sött ser det ut! Jag är såååå otroligt glad över detta så ni kan inte ana! Lycka är verkligen att lyckas!

Kom på att jag inte har uppdaterat och utvärderat mina tidigare träningsplaner, så det är nog dags för det nu =) Det var ju ungefär 2 veckor sen jag satte dem, så det blir en 2-veckors utvärdering.

Lydnadsträning

Hopp över hinder:

Delmoment: Frivilliga hopp rakt fram mellan två förare.

Vad belönas? Kriteriet är raka hopp mellan de olika förarna.

Hur gick det? Kan tyvärr meddela att vi inte ens har tränat på detta... Ooooops

Apportering:

Delmoment: Springa ut och gripa apporten hos någon annan som håller apporten framför sig i knähöjd.

Vad belönas? Belöning kommer vid bra gripanden med bakåtvikt. (Belöning från mig).

Hur gick det? Har kört några gånger, men inte riktigt med det resultat jag ville ha. Hon griper, men inte alls lika bra  som jag hade hoppats på... Men vi jobbar vidare och har en del att jobba på.

Vändningar på stället:

Delmoment: Höger-om-halt (frivilligt)

Vad belönas? Raka sättanden efter höger vändning

Hur gick det? Sättandena vid h-o-h har blivit mycket bättre, även om det inte är perfekta. Ibland har hon svårt att hitta positionen och fladdrar ut en del. Måste jobba vidare med detta.

Lägganden under baklängesmarsch:

Delmoment: Snabba frivilliga lägganden utan tvekan

Vad belönas? Som ovan.

Hur gick det? Läggandena har blivit ofantligt mycket bättre och hon är grymt mycket säkrare på dem nu. Har börjat döpa beteendet och försöker verkligen att lägga på kommandot innan hon börjar lägga sig, men det är inte alltid så enkelt som man kan tro. Men tvekandena är borta och hon gör dem väldigt snabbt. Tror att träningen med separata snabba lägganden helt klart har påverkat resultatet.

Tricks

Backa upp på föremål:

Delmoment: Backa upp i bädden oavsett vart den står.

Vad belönas? Båda tassar upp i bädden. Målet är att hon ska klara av det på första försöket.

Hur gick det? Ja, som ni förstår så har detta gått bra mycket bättre än de mål jag satte upp. Dessutom har  vi slarvat och bara tränat detta en endast gång, igår. Så jag är mycket nöjd med resultatet!

Sitta vackert:

Delmoment: Kunna sitta med stadga under en längre tid

Vad belönas? Målet är att hon ska klara av att sitta stadigt med omvänt lockande.

Hur gick det? Jag misstänkte redan när jag satte detta mål att det var alldeles för enkelt. Bella är verkligen grym när det kommer till omvänt lockande. Hon sitter som ett ljus. Nu ska vi bara jobba vidare så att hon alltid sträcker upp tassarna så blir beteendet mycket snyggare! Hon gör det ganska ofta, men långt ifrån regelbundet, så vi får jobba på det i fortsättningen.

Sammanfattningsvis kan jag väl tycka att det har gått ganska bra med träningsplanen. Jag var ju sjuk i en vecka och har dessutom påbörjat nytt jobb vilket har gjort att hundträningen har blivit lite fattig... Så ändå bra resultat på så kort tid. Nya träningsplaner kommer senare.

Jag utmanar er!

Idag har vädret varit riktigt trist med blås och regn... Tränade lite inomhus, mest Bella. Jag kom på att jag aldrig har utmanat henne (inte den utmaning jag ska bjuda er på) med att kunna skilja på kommandot "fri" och "varsågod". Fri använder jag för att lösa upp henne från stagda-beteenden och varsågod är för att få tillåtelse att sprina och hämta en externbelöning. Jag har dock tidigare tränat en hel del med externbelöning och jobba på kommando, men det är ju en helt annan sak... Från början kollade jag bara vad hon gjorde när jag både hade avståndsbelöning och sa "fri". På fri-kommandot sprang hon raka vägen till mig och struntade helt i den andra belöningen som inte låg långt ifrån henne under transportsträckan in till mig. Sedan växlade jag mellan att ibland ge "fri" och ibland "varsågod" och hon lyckades varje gång. Jätteduktig tjej! Men jag ville ändå (faktiskt) att hon skulle misslyckas för att hon verkligen ska få det svart på vitt. Därför valde jag att ge frikommandot men stirra på avståndsbelöningen, och där gick hon bet. Tur att jag hade tänkt igenom det så att hon inte kunde komma åt avståndsbelöningen ändå. Efter att ha missat två gånger verkade det som om polletten hade trillat ner och hon verkligen började förstå konsekvenserna av sitt eget handlande. Sedan växlade jag mellan att stirra på henne, stirra på belöningen i min hand och stirra på avståndsbelöningen. Bra träning! För att fortsätta att utmana henne med detta tänkte jag bygga vidare på det och utmana henne mer och mer. Använda pipleksaker, rörliga föremål, en mindre attraktiv belöning och en som är väldigt attraktiv och lära henne att hon ändå måste välja den mindre attraktiva i vissa lägen. Jag är helt övertygad om att detta kommer att hjälpa både henne och mig på traven för att få en lite mer eftertänksam hund som faktiskt lär sig att lyssna noga på saker och ting. Och självklart kommer det att underlätta träning i störande miljöer.

Vi tränade även en del på fjärren som jag verkar ha glömt bort helt. Stå verkar vara svårast, framförallt att stå stilla. Dock fungerar omvänt lockande utmärkt och har alltid gjort. Hon låser sig direkt och rör sig inte ur fläcken om jag kör med omvänt lockande. Så egentligen är det nog inte något problem. Vi tränade både frivilliga växlanden och på kommando och hon lyckades mycket bra på båda. Det var länge sedan vi körde detta och ändå tycker jag att hon var väldigt duktig på att använda sig av alla tre beteenden och växlade friskt emellan dem. Kul!

Nu till utmaningen:

Jag utmanar alla som läser detta att komma fram till 5 saker som ni verkligen ÄLSKAR med er hund och 5 saker som ni skulle vilja träna på/se mer av hos er hund. Självklart ska även jag anta utmaningen och jag hoppas att ni andra också gör det. Om ni har fler än en hund så får ni gladeligen skriva om alla hundar som ni har. Anledningen till att jag vill utmana er (och mig själv) med detta är för att det ibland kan vara svårt att se detta. Vissa människor ser bara de negativa sidorna hos sin hund och vissa verkar inte ha några drömmar om förbättring. Själv tycker jag att det är viktigt att kunna se båda sidor. Att titta på de saker man vill se mer av hos sin hund kan hjälpa hundägare att hitta mål och motivation för att jobba vidare. Jag tycker även att det är viktigt att titta på vad man vill se mer på och inte fokusera på vad hunden har som man inte vill ha. De senaste gör mer att man ser problem istället för lösningar och målbilder vilket sackar ner träningen en hel del.

SHELBY

Älskar:

  • Hennes övernaturliga förmåga att alltid förstå exakt vilken person som behöver henne mest för stunden. Som exempel kan jag lyfta fram när Sandra tog bort Emil och sedan kom hem till mig. Shelby lämnade inte Sandras sida under hela tiden hon var hos oss.
  • Hennes ordföråd. Shelby kan så otroligt många ord som jag faktiskt inte har lagt ner någon som helst tid att lära henne.
  • Hennes ståndaktighet. Den kan vara väldigt frustrerande men den är rolig. Till exempel när vi har varit och spårat och sedan ska in i bilen och åka hem, då kan hon totalvägra att gå framåt... =) Irriterande... ja! Men väldigt charmigt också!
  • Hennes förkärlek till vatten. Sin ras till trots är Shelby en riktig badgalen hund. Hon hoppar och flyger så att vattnet sprutar, men roligast är hon nog ändå när hon kommer upp ur vattnet. Hon blir helt galen och springer runt som en skjuten höna. Roligast var ändå när jag och Sandra låg på stranden och solade och Shelby var nybadad och sprang runt i fullt ös. Vi tyckte att vi hade kollat stranden och att den var tom på människor, men ack så fel vi hade. Bakom buskarna kom en kille fram. Han hade legat och sovit på rygg och vaknade när en svart galning hoppade över honom och täckte honom med sand. Jag har nog aldrig skrattat så mycket i hela mitt liv =) Tack och lov var killen hundvan och även han verkade tycka att det var väldigt roligt.
  • Sist, men absolut inte minst, så älskar jag den glädje som hon bjuder på vid så många tillfällen. Hon är fantastiskt rolig att träna, hon är glad och sprallig och älskar att få mattes uppmärksamhet.
Skulle vilja se mer av / träna på:

  • Skulle behöva träna på att minska jaktlusten då den är alldeles för hög ibland.
  • Mer initiativtagande i träningen. Detta är dock uteslutande mitt eget fel, då jag la upp träningen alldeles fel i början. För mycket "locka och lura" och alldeles för lite klickerträning och shaping. Men som sagt, detta är mitt fel och det är något vi jobbar på.
  • Mer lättbelönad. Vi jobbar även på detta. Shelby har varit lite kräsen vad gäller olika belöningar och ibland ratar hon dem utan vidare. Men detta håller vi på att bygga upp, så det lär nog bli bättre. Men det hade varit skönt att ha det mer naturligt i henne.
  • Uthålligheten. Även om jag tycker att hon har bra uthållighet trots att hon är en greyhound så skulle jag gärna vilja se mer. Detta var den största anledningen till att jag skaffade Bellabus.
  • Självförtroende i träning. Under den senaste tiden har det slagit mig att den tjej som i alla möjliga situationer har ett fantastiskt självförtroende inte har lika bra självförtroende i träning. Hon är väldigt beroende av att göra rätt och har svårt att hantera situationen när det inte blir som hon har tänkt sig och hon är väldigt känslig för att göra fel.
BELLA

Älskar:

  • Hennes sprudlande glädje som är så ofantligt rolig att se. Hon är alltid glad och när hon viftar på svansen följer halva bakdelen också med. Så söt! =)
  • Hennes motor! Hon är allt jag någonsin kunde önska mig i arbetsväg. Hon är alltid redo och jobbar mer än gärna.
  • Hennes förkärlek till belöningar av alla de slag. Hon älskar allt i matväg och kan jobba länge för en liten tråkig torrkula och alla möjliga leksaker älskar hon.
  • Hennes fokus. Hon är jätteduktig på att arbeta trots störning och även om vi ibland tränar i lite för stressad sinnesstämning så är hon ändå nog fast det går så ofantligt snabbt. Men det märks verkligen att hon prioriterar att jobba framför mycket annat.
  • Badglädjen! När vi talade om att skaffa en till hund hade husse ett speciellt krav. Det ska vara en ras som tycker om att bada =) Och gissa om vi fick en badgalen hund. Bella badar överallt, när som helst och hur som helst. Där det finns vatten, dit går Bella. Inte alltid roligt när man har bråttom, men söt är hon!
Skulle vilja se mer av / träna på:

  • Hennes hanterande vid hundmöten. Även om vi har kommit väldigt långt med detta finns det fortfarande en hel del att jobba vidare med. Hon har svårt för möten som kommer plötsligt eller vid trånga passager, så det är väl det vi har kvar att jobba på. Annars har hon blivit jätteduktig med andra hundar och man ser inte mycket av den rädsla som hon en gång hade.
  • Lite mer eftertänksamhet. Hon är ju som sagt en hund på speed och ingenting går sakta för den här damen. Men ibland skulle det vara lite skönt att ha lite mer eftertänksamhet hos henne. Men detta tränar vi på och jag har all förhoppning om att det ska bli en fin balans mellan speed och eftertänksamhet.
  • Barn. Bella tycker att barn är läskiga och hon verkar tro att de är ute efter just henne. Framförallt barn som kommer åkandes på någonting, t.ex. skateboard. Detta har kommit på slutet och kanske är det så att det är en fas som hon går igenom. Men ändå något som jag tror vi måste träna på så att det inte blir ett mönster för henne.
  • Hennes tuggummi-mani. Hon verkar ha en automatisk dragning till tuggummin som redan är tuggade av någon främmande människa som verkade tycka att det var jättebra att spotta ut det i naturen... Visst, hon spottar ut det direkt på kommando, men det är ändå ytterst irriterande!
  • Hennes hanterande av människor som kommer fram plötsligt "från ingenstans". Om någon bara dyker upp när vi är ute kan hon verkligen explodera och hänga längst ut i kopplet. Detta händer dock nästan aldrig längre, men när det händer så vill jag helst sjunka ner under jorden. Vi har jobbat jätte mycket med detta och det har blivit jätte mycket bättre, men det är ändå jobbigt när det väl händer.



Hoppas nu att ni hakar på och gör detta! Det är faktiskt inte alltid så lätt som det ser ut, men roligt är det!

Lantliv

I helgen har sommaren gästat Stockholm och vi passade på att spendera helgen i Stavsnäs. Göran var ledig i fredags och jag slutade vid 11-tiden och tanken var då att vi skulle bege oss raka vägen till Stavsnäs. Dock fick vi lite förhinder och på köpet även ytterligare 3 hundar som spenderade helgen med oss. Men vi lyckades ändå komma ut till landet under sen eftermiddag och gissa om det var härligt där ute. Solen värmde, vi grillade och hundarna njöt av friheten utomhus. Det var första gången som Bella spenderade hela dagar och nätter där ute och jag tycker ändå att hon skötte sig utmärkt bra. Ibland hade hon lite tendenser att vandra iväg, men mestadels höll hon sig på gården. Shelby var duktig som vanligt och sprang bara ut i skogen för att göra sina behov. Hon är duktig hon!

Under lördagen pysslade vi mest med att klippa gräset, räfsa och rensa rabatter. Mitt på dagen gick vi ner till vattnet och badade (eller i alla fall hundarna). Shelby har verkligen blivit en badgalen hund! Hon slänger sig i vattnet, simmar för fulla livet och hoppar så att vattnet yr. Hon ser verkligen ut att älska att bada! Även Bella har badat en hel del, men hon är fortfarande lite smått rädd för att simma. Hon har simmat flera gånger i helgen, men när hon tappar tassfästet blir hon lite panikslagen och börjar trampa på så att vattnet yr... Men det är nog inte länge tills hon har hittat simstilen.

På lördagkväll tränade vi lite innan mörkret föll. Bella var väldigt ivrig och hon hade nog kunnat jobba hur länge som helst. Vi tränade en del transportsträckor i fria följet och jag tycker att hon gjorde ett jättebra jobb. Jag kopplade även ihop en del transportsträckor med svängar och det gick väl så där. Hon är ju följsam, men jag tycker att det blir väldigt ryckigt när svängarna kommer i farten. När vi gör vändningar på stället är hon superduktig och inte alls lika ryckig. Men när det kommer i farten blir det sämre... Så det bör vi träna mycket på! Vi fortsatte med våra snabba lägganden och det är verkligen kul att se hur lite träning det behövs för att få det bra. Hon var snabb och hon la sig verkligen skit-snyggt både utan och med kommando. Läggande under gång kommer verkligen inte att bli något problem för den damen. Hon tvekar inte längre på läggande under baklängesmarsch fast jag springer baklänges så nu är det dags att börja få kontroll på signalen. Dock skulle vi behöva jobba upp baklängesmarschen som helt ärligt är under all kritik...

Vi lekte en hel del och hon kampar bättre och bättre nu. Greppet har det aldrig varit något fel på, men tekniken går helt klart att jobba på. Men jag tycker att hon är duktigare och duktigare på att lägga tyngden bakåt. Hon är väldigt duktig på att kampa med annan störning, men jag måste ta och utmana henne mycket nu. Jag vet att hon är duktig på detta och därför är det min uppgift att ständigt utmana henne. Detta är lätt att glömma bort men det gäller egentligen alla områden som vi tränar inom. Dessutom är det väldigt rolig träning i mina ögon. Jag tror även att det är ett jättebra sätt att lära hunden att hantera misslyckanden och det blir ganska svart på vitt för hunden vad som händer om hon gör rätt och vad som händer om hon gör fel. Alldeles för många försöker ständigt att se till att hunden lyckas i sin träning (vilket i och för sig kan vara en god tanke) men det rustar inte hunden för vad som kan komma. Jag tycker att det är jätteviktigt att lära hunden att hantera misslyckanden men mitt mål är ju ändå att få en hund som klarar av att utföra de beteenden som jag vill ha i massor av varierande och svåra situationer. Vi tränade en hel del annat men i skrivandets stund är det allt jag orkar rapportera från Bella-träningen. Det jag kan säga är att det var helt underbart kul att träna henne och vi hade enormt roligt tillsammans.

Shelby var nog ändå den som överraskade mest under lördagskvällen! Hon var på ett fantastiskt humör och var duktig på att frivilligt erbjuda beteenden. Vi jobbade med frivilliga läggande och det märktes att hon kom ihåg träningen från häromdagen då hon snabbt förstod vad det handlade om. Hon fick även träna på sitt från ligg eftersom detta verkligen har varit vår främsta bromskloss vad gäller fjärren. Därför gick vi tillbaka till basic i hopp om att få snygga och snabba sättanden från ligg. Jag började med att belöna läggandet och gav sedan frikommando så att hon kunde hämta godbiten ovanför huvudet, vilket medförde snygga sättanden. Det var på detta sättet jag lärde Bella att sätta sig från ligg och det har blivit utmärkt hos henne. Så vi får se om vi får någon utdelning.

Det absolut roligaste som hände under kvällen var Shelbys lek. Vi lekte en del kamp och jag la fokus på att hon ska lägga tyngden bakåt. Jag har varit jätte dålig på att träna detta med henne och nu är det verkligen dags att lägga manken till. Hon har jättedålig teknik och hon kastar med hela kroppen åt alla håll samtidigt och det ser verkligen inte bra ut för kroppen. Men genom att belöna bakåtvikten med att låta henne vinna snappade hon snabbt upp informationen och kastandet med kroppen såg jag inte mycket mer av under kvällen =) Men det som ändå var roligast var att hon direkt när hon hade vunnit leksaken sprang tillbaka till mig och ville kampa mer! Hon brukar ju alltid springa livet ur sig vilket medför att hon snabbt tröttnar och tappar intresset. Men igår slog det mig att jag har varit jättedålig på att låta henne vinna i kamplek. Ofta får hon leksaksbelöning kastad till sig och de gånger vi kampar så kampar vi tills leken är över och jag tar hand om leksaken. Men igår var hon verkligen helt inställd på kamp och jag ska verkligen fortsätta att utveckla detta. Det var så enormt roligt att träna Shelby igår! Hon var postiv i sin inställning och laddad till 1000 procent! Jag måste nog ändå inse att jag har en hel del att jobba med hos Shelby. Träningen med henne är grundad på locka och lura metoden och den stämmer helt enkelt inte alls överrens med det jag vill idag. Jag tror att jag ska lägga tiden på att träna grundbeteenden och bygga upp henne från början igen. Jag måste helt enkelt inse att hon ligger ljusår ifrån Bella trots att hon är bra mycket äldre. Men det är ett faktum!

Även idag har vädret imponerat och idag har vi mestadels lapat sol och haft det allmänt skönt. Hundarna har plaskat och simmat och verkar även de ha njutit av livet på landet. Det är helt klart så att vi inte ska bo i lägenhet... vi ska bo i ett litet hus med stoooor gräsmatta (helst en upplyst appelplan =))

Hälsningar från sommarstockholm (som verkar vara över i morgon).

Med fokus på intensitet

image138
I brist på annat fick Bella klä ut sig i mattes tröja

Äntligen har jag fått tid över att träna hundarna! Även om jag känner mig trött och fullproppad med ny information från jobbet så lyckades jag hitta energi till att träna när jag kom hem idag. Jobbdagen blev längre även idag om än bara med en halvtimme. Men det är helt klart svårt att hinna allt nytt på så kort tid...När jag kom hem kastade jag i mig lite mat och packade sedan väskan med roliga och goda belöningar av olika former och begav mig ut tillsammans med hundarna. Det blev en promenad först och sedan träning nere på ängen. Under promenaden träffade vi på ett rådjur, något som bara blir vanligare och vanligare ju mer våren tar tag om Tyresö. Hundarna, som var kopplade, var lite smått intresserade, men ändå kontaktbara. Skönt!

Under träningen låg största fokus på intensitet i träningen för båda damerna. Med Shelby handlade träningen mest om att vänta på kommando att kampa oavsett vad som hände innan kommando. Jag är helt övertygad om att värdet i kampen och i leksaken ökar när man tränar på självbehärskning och att det faktiskt inte är okej att kampa närsomhelst. Hon fixade det riktigt bra och framförallt hade hon riktigt bra intensitet i kampen och en super bra attityd. Det var länge sedan jag såg henne så glad som idag! För att få henne att klara av att släppa loss och våga erbjuda flera olika beteenden tränade vi även lite annat, såsom snabba ligg och insättningar. Hon har redan väldigt snabba ligg på kommando, men idag tränade vi enbart med att erbjuda frivilliga beteenden för att vidga hennes vyer litegrann. Jag har varit dålig på att verkligen gå in för att få henne lika repetitionsklok som Bella är och vi har extremt mycket att jobba på. Bella är så otroligt rolig att träna och eftersom att Shelby inte alls har samma kunskap att erbjuda frivilliga beteenden blir träningen med henne lätt tråkig. Tyvärr! Men med en hund som Shelby (och många med henne) är det verkligen viktigt att jobba kort och intensivt för att hålla henne på "tå" hela tiden. Hon tröttnar lätt och lägger av ifall hon känner att hon inte riktigt verkar göra rätt och hon blir snabbt osäker. Därför valde jag att jobba med sådant som hon faktiskt redan kan, men att istället fokusera på frivilliga erbjudanden.

Bella var taggad idag och det märktes att det var länge sedan vi tränade. Hon var väldigt het men ändå lyckades hon koncentrera sig väldigt bra. Detta är verkligen en av hennes egenskaper som jag uppskattar allra mest. Nämligen att kunna koncentrera sig och göra rätt samtidigt som hon är het och ivrig. Hon har bra precision och utför beteendena precis som hon har lärt sig. Vi tränade en del transportsträckor under fria följet och resultatet var riktigt bra. Hon hade bra fokus, bra attityd och bra intensitet. Dock är jag inte helt säker på hur det riktigt ser ut ibland och jag skulle nog vilja ha det filmat för att kunna uttala mig mer om det. Men det känns ändå bra och det var helt klart den bästa "fria-följet-träning" som vi någonsin har haft! Sedan insåg jag att jag har slarvat jättemycket med ligg-kommandot. Hon har ofta välidgt snabba ligg när vi tränar med frivilliga lägganden. Men när det däremot kommer till snabba lägganden på kommando så funkar det inte alls. Fy på mig! Därför tränade vi en hel del snabba lägganden och även där var resultaten väldigt bra! Hon är snabb och hon lägger sig, enligt min åsikt, mycket snyggt (fällknivsmodellen, fast det är knappt märkbart att bakdelen lägger sig först). Vi tränade även inkallande. Vad gäller insättningarna finns det inte mycket att klaga på. De var snygga och väl utförda. Däremot var farten inte vad den tidigare har varit. Dock får jag nog skylla mig själv på den biten eftersom jag la in denna träning i slutet och jag tror att hon var lite trött av värmen. Det var inte någon dålig fart, men heller inte vad jag vill ha. Nästa gång ska jag börja med inkallning för att se om jag ser någon skillnad eller om jag måste gå tillbaka och träna detta lite mer. Tidigare har hon haft enormt explosiva starter och hållt bra tempo hela vägen in, så förhoppningsvis kan vi skylla på mitt upplägg.

Nu när hundarna är tränade och både matte och hundarna är utfodrade är det dags för mig att vila lite. Jag känner fortfarande av förkylningen i kroppen och dessutom är jag trött i huvudet efter jobbet, så lite vila ska nog göra mig gott.

Allting blir inte alltid som man tänkt sig...

Den senaste veckan har verkligen inte varit likt någon annan vecka tidigare i mitt liv. Först jätte förkyld (har nästan återhämtat mig), sedan en svärmor som blev hundbiten vilket medförde att Göran (som jag skrev tidigare) fick spendera halva lördagen på Danderyds sjukhus. På söndagen fick jag spendera hela dagen på akuten då betten hade börjat bli infekterade och dagen slutade med att hon blev inlagd. Detta ledde till att Göran fick åka hem till Tyresö för att packa grejer och sedan åka tillbaka till Åkersberga för övernattning och för att dagen efter skjutsa svärmors hundar på dagis. På måndagen började jag mitt nya jobb och självklart var det många nya intryck. Dock jobbar jag ju nu till en början bara 25 % (2 timmar om dagen), så speciellt slitsamt var det inte. Men efter jobbet var det dags att åka och hämta svärmor på Danderyds då hon fick åka hem mitt på dagen. Vid sjutiden på kvällen landade jag återigen hemma i Tyresö. Även idag var tanken att jag skulle jobba 2 timmar men jag kom inte hem förrän runt 17-tiden då det fanns mängder med saker att göra och lära sig. Hundarna, som jag lämnade hemma när jag åkte i morse, i tron om att jag bara skulle jobba två timmar, fick jag åka och hämta under lunchen. De fick med andra ord spendera sin eftermiddag på kontoret i Hammarby Sjöstad. Men det gick nog ingen nöd på dem, de verkade ta det hela med ro. Skönt att kunna ta med dem vid behov!

Som ni förstår så har det varit rätt hektiskt och alldeles för lite tid över för det jag har velat. Hundarna har inte fått speciellt mycket av något som betyder något för dem, vilket verkligen känns jätte tråkigt! Jag har sån lust (men väldigt lite ork) att träna, träna och återigen träna. Men förhoppningsvis blir dagarna lite mer normala framöver nu. Om det inte är alldeles för varmt under morgondagen ska vi bege oss ner på ängen och träna massor! Jag vill, vill, VILL verkligen träna hund NU!!!

Lite träning i alla fall

De senaste dagarna har jag legat sjuk med världens förkylning, feber och andningssvårigheter. Jag har inte varit förkyld de senaste tre åren och därför slog väl förkylningen till ordentligt. Jag är verkligen inte van att vara sjuk och dessutom är jag nog sämst på att verkligen ta det lugnt. Jag trodde att jag skulle kunna hålla igång, men under gårdagen slog förkylningen verkligen till och jag låg hela dagen. Stackars hundarna fick några kortare promenader men annars var det inte speciellt mycket action här hemma. Aldrig tidigare har jag sett så många TV-program på dagtid... Oprah, repris av Oprah, Sjunde himlen och massa annat som bara verkar fungera som dagsändningar. Men nåt ska man ju göra när man är sjuk.

Idag vaknade jag upp och kände mig oerhört mycket bättre och började redan i sängen att planera för dagen. Jag var mitt uppe i min planering av dagen när min kära man avbröt mig och menade att jag nog inte skulle börja planera dagen redan i sängen innan jag visste om jag verkligen orkade nånting. Planeringen avtog lite och  vi gav oss ut på en kortare morgonpromenad. Under den insåg jag att jag kanske inte riktigt var "fit for fight" då jag snabbt blev andfådd i en lättare lutning... Hem till frukostbordet och sedan vila lite. Väl hemma ringde min kära svärmor som hade haft hundslagsmål hemma och försökt skilja antagonisterna åt. Mitt i all röra hugger ena hunden fast i armen på henne och såret var verkligen inte trevligt. Vi kastade därför i oss frukosten och mötte upp henne på lätt-akuten och sedan fick Göran skjutsa vidare henne till akuten för vidare undersökning. Själv stannade jag i huset med alla fem hundar och satt lite i solen. Det var som en sommardag... helt fantastiskt skönt! vi blev kvar mer eller mindre hela dagen och när jag kom hem kändes det verkligen att jag inte var friskt. Vilade lite och intog middag i form av tacos och hämtade lite energi.

Vid 21-tiden tog jag med mig husse och hundarna ner på ängen nedanför oss och tränade lite. Jag har verkligen längtat efter att få träna hundarna och ikväll orkade jag i alla fall med lite träning. Med Shelby blev det mest en massa lek och bus, något som jag verkligen tror att hon behövde. Vet inte vad det har varit med henne på slutet, men hon har inte riktigt varit sig själv. Därför blev det en del lek för hennes del och hon såg ut att njuta fullt ut. Bella fick träna starter i fotgåendet och vändningar på stället. Höger om halt börjar se hyfsat bra ut nu, och jag hoppas på riktigt bra resultat inom kort. Vi lånade även in husse och tränade lite explosiva starter i inkallningen och det såg verkligen jättebra ut! Hon har en intensitet som jag knappt vågat drömma om. Jättekul att se! Apporteringen var inte nå vidare och det mål jag har satt upp kommer jag knappt att påbörja under den kommande veckan. Jag ska lägga mer vikt vid att träna ännu bättre gripanden framför mig, eftersom det var sisådär med gripandet ikväll... Jag vill ha mer intensitet i gripandet och därför ska vi lägga mer tid på det just nu. Har inte bestämt mig om jag ska jobba med att höja värdet genom att ge henne en riktigt god belöning eller om jag ska kampa som belöning för att på så vis väcka ännu bättre gripande i henne... Får kanske prova båda för att se vad som ger bäst resultat. Annars blev det en del lek och vi testade lite budföring mellan mig och husse. Hon hade helt klart lättare för att lämna husse än för att lämna matte, vilket inte är speciellt konstigt. Det är ju trots allt jag som tränar henne vid alla tillfällen. Men mot slutet gick det ändå lite snabbare för henne att söka upp husse efter att hon hade fått belöning hos mig och jag hade blivit passiv. Från början stannade hon hos mig, trots min passivitet, och började erbjuda massor med olika beteenden... Ganska söt var hon! =)

Det var i alla fall jätte skönt att få komma ut och träna lite hund, även om det inte blev speciellt mycket. Men det var skönt!!! Hoppas nu att jag inte känner mig sämre i morgon. Jag vill vara frisk i morgon!

Dagen till ända... och jag är nöjd!

RSS 2.0