Blandad kompott

Ja, de senaste dagarna har jag hunnit med allt och ingenting! Vi har spårat, socialiserat, tränat uppletande och lydnad. Sen har vi även hunnit haft tråkigt... och roligt! Känner att jag är nog sämst i världen på att strukturera upp och träna planerat... däremot är jag nog ganska duktig på att träna spontant! Vet inte varför det blir så, men när jag verkligen har bestämt mig för att gå ut och träna blir det aldrig riktigt som jag har tänkt mig. Har väl kanske för höga förväntningar på mig. När jag istället tränar mer spontant så funkar det jättebra! Lite tråkigt eftersom jag skulle behöva lite mer struktur på upplägget om vad jag ska/behöver träna. Men, men... jag kanske blir bättre med tiden ;) Eller så är planerad träning kanske inget för mig ;) Nä, nångång ska jag väl bli bättre på det oxå.

Shelbys spårande går faktiskt väldigt bra. Hon har en intensitet i spåret som många har sagt att vinthundar inte kan ha. Men å andra sidan är det många som har sagt att det inte går att ha en vinthund lös ute och att det inte går att träna/tävla lydnad med dem heller och det anser jag väl att jag har motbevisat! Enda problemet med hennes enorma intresse och intensitet för spåret är vinklarna. Inte så att hon tappar bort det, men hon gör gärna en liten extra sväng för att sedan gå på spåret igen. Så nu har jag bestämt att jag inte ska vara så lat att jag bara tränar det hon är duktig på, utan nu ska vi istället göra ganska korta spår med massor av vinklar så att hon blir lite mer vaken i spåret och inte bara plöjer på.

Bellas andra spår gick väldigt mycket bättre än det första. Satsade återigen på godisspår eftersom jag ser många fördelar med den typen av spår. Hon hittade spåret själv, och gick hela vägen med nosen i backen! Tror att jag hade kunnat förlänga det, men samtidigt är det ju bra att sluta när man ligger på topp och hon arbetar som bäst, och det lyckades vi nog med denna gång.

Vad gäller uppletandet har jag börjat styra upp det på ett bättre sätt. Eftersom jag tidigare bara har sett det som en grej man göra för att sysselsätta hunden och inte som något som kan vara värt att träna in som ett moment, så har det bara blivit så att hon har fått springa runt som ett yrväder och leta upp föremål. Visst det har väl fungerat bra, hon har ju alltid hittat föremålen och hon har gjort det ganska snabbt, men det skulle ändå vara roligt att ha ett mer uppstyrt uppletande där hon faktiskt letar efter ett bestämt mönster. Så det vi gjorde var att köra dirigeringsövningar. Först blev det som alltid, nämligen att hon sprang runt överallt. Efter att ha kallat in henne och själv låtit henne gå ut igen så föll poletten ner! Hon gick rakt ut (dit jag riktade henne) och hittade föremålet. Eftersom jag vill att hon själv ska gå ut, utan min hjälp, så valde jag att lägga föremålet nära, för att successivt sedan flytta ut det längre ut i terrängen.

Även lilla Bella fick prova på uppletandet, och hon överraskade mig verkligen. Snabbt och nyfiket gick hon ut, nosade och hittade föremålet. Dessutom har hon blivit väldigt duktig på att lämna, även om hon ibland släpper lite tidigt. Tyvärr hade jag tappat bort (ja, inte ovanligt :)) den lilla dragkampstrasan, och hon fick istället leta bollen. Fördelen med kamptrasan är att det blir lättare att leka och kampa med föremålet när hon kommer in, vilket även leder till att hon inte släpper det för tidigt.

Lydnaden är verkligen det som ligger mig närmast hjärtat då jag älskar att hålla på med små detaljer, även om skogen också är en hjärteplats. När jag tog Bella var jag lite rädd att Shelbys lydnadsträning skulle hamna i skymundan, men den rädslan har inte infriats. Istället har nog Shelbys lydnadsträning blivit mer intensiv och detaljrik! På slutet har jag verkligen jobbat för att få bakdelskontroll på Shelby, och här visar verkligen klickerträningen sina fördelar. Hon som aldrig tidigare har använt bakdelen annat än för att springa fort, har nu lärt sig att stå stilla med framtassarna och enbart jobba med de bakre... och riktigt bra dessutom! Det som är så roligt är att jag får så mycket på köpet i och med denna träning. Nu kan hon stå vid min sida och snurra med mig (genom att använda bakbenen) när jag går vänster om (kan går i cirkel och hon hänger på bra). Dessutom har vi fått väldigt snygga (om än få än så länge) vänster om och halt & vändningar på stället. När jag spontant tränade på morgonpromenaden idag insåg jag att jag även har fått ett riktigt snyggt backande på köpet! Ja, klickerträningens under måste man väl säga! Att jag inte har förstått detta mycket tidigare! Annars håller vi även på att göra om inlärningen för momentet ställande under gång. Inte för att det kommer att ordna sig fram till tävlingen den 6 oktober, men jag vill verkligen lära om det och klicka in henne. Och hon börjar verkligen att förstå!

Det är såååå roligt med denna klickerträning! Jag är verkligen helfrälst!

Bellas lydnadsträning består fortfarande mycket i att befästa stadga för sitt och ligg i olika miljöer. Igår fick hon även (dock utanför lydnaden) skottränas, då de var MH-beskrivningar på klubben. Hon reagerade inte nämnvärt, utan mer ett litet avbrott och sen ett "ryck på axlarna". Vid tredje skottet reagerade hon inte ens. Känns väldigt skönt att hon inte blir berörd. Självfallet får även Bella lära sig att hantera hela sin kropp, och fokus ligger på att få bakbenen att jobba. Hon är riktigt duktig, och snart sitter nog även vändningar på stället och backning för henne också! Vi har även påbörjat något som kan liknas vid fotgående, och hon har enorm fokus på mig! För att få upp drivet och den rätta attityden har vi börjat med att gå baklänges för att nu på senare tid sluta upp vid mig på vänstra sidan. Hon går verkligen som en klocka! Kommer nog att bli ett alldeles excellent fritt följ när vi är klara!

Jag måste be om ursäkt till mina läsare då jag pepprar bloggen med text och inga bilder. Kameran har dock gått sönder (eller snarare displayen) och det är inte så enkelt att ta bilder. Däremot tänkte jag att jag ska filma nån dag när jag tränar, så kan jag kanske erbjuda en liten videosnutt.

Kommentarer
Postat av: Olivia

Hej hallå!
Såg att du hade ringt igår, befann mig i Bjurholm för att fixa håret lite mörkare (blev typ jättemörkt)
Känner igen mig i det du skriver om spontanträning, är oxå helt värdelös på att lägga upp en planerad träning.
Vi kanske kan hitta på en lösning på det tillsammans när vi träffas? :)

2007-09-17 @ 09:58:59
Postat av: Olivia

Jo kom ju på. Kollade ju på filmen hemma i Bjurholm i helgen. För mig är det helt obegripligt hur du "bara" kunde få en 9:a på läggandet????
Har äntligen börjat få lite ordning på min sida så kika gärna in på www.nogg.se/novaliten
Ses i morgon!

2007-09-18 @ 09:23:43
Postat av: Göran

Hej älskling!
Va duktiga ni är som sliter och jobbar på! Ni kommer att bli stjärnor allihopa, mer än ni redan är!
Puss, puss

2007-09-18 @ 21:42:52
Postat av: Olivia

hahaha!! Gott fika säger du, jag tyck jag oftast får skämmas över att jag bara har torrkakor å bjuda på :)

2007-09-19 @ 10:02:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0